Wednesday, 9 January 2013

Cemburu


                                          
                                           saye ambil dari Cik google


Akhir-akhir nie asyik sibuk keluar pasal isu nie kat surat khabar ...Yang buat aku pelik sangat-sangat kenapa manusia sekarang nie macam dah hilang kewarasan ...sanggup jadi pembunuh sebabkan cemburu yang sengaja di butakan ..Bagi aku kalau cemburu yang positif tak kisahlah macam cemburu tengok jiran sebelah beli kereta  ,Bos ada skandal dengan awek cun ke  ,Bff korang naik pelamin ke??


 At least perasaan cemburu yang positif tu boleh buat semangat korang nak berjaya lebih kuat...cemburu memang tak dapat dielakkan sampaikan benda kecil boleh buat orang cemburu kat kita..Aku just nak share tips macamana nak buat perasaan jealouse  tu reda.


1.BAGI PUJIAN 

 Pujian tu kan penawar segala perasaan ..kalau kita  lihat sape-sape berjaya cuba kita pergi dekat orang tu korang bagi pujian yang ikhlas tak pun  paksa juga hati korang tu untuk bagi pujian sebab apa aku kata bagi pujian kat orang yang korang cemburu tu penting  kenapa???sebabnya kalau  selalu buat macam tu secara tiba-tiba hati korang akan feel macam tenang and akan rasa gembira

2.BELAJAR

  Maksud belajar nie macam belajar daripada orang yang korang cemburu sangat-sangat tu macamana dia boleh berjaya dapat apa yang korang cemburu sangat tu ahakss..perhatikan setiap langkah,perbuatan .gaya dia ,sikap dia ,cara pergaulan ,senyuman dia daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan (korang janganlah fanatik sangat tengok dia nanti tak pasal-pasal dia ingat korang nie gila dah tengok dia semacam je).

3.LUAHKAN

 Amacam berani ke nak luahkan perasaan jealouse tu  dekat Dia..hahaaha mesti ada yang terpikir apasal nak luah kan perasaan tak puas hati dekat orang yang korang cemburu sangat tu..senang je jawapannya bila kita luahkan apa yang kita rasa dekat orang tu hati kita akan rasa tenang sebabnya segala beban tu dah dipikul bersama ..sebab apa aku kata beban tu dipikul bersama mana tak nya dia pun akan rasa  apa yang korang rasa and maybe dia akan tolong macam mana nak solve probleam tu..


4.TERIMA

 Always be positive person ..terima je apa kelebihan dia and korang kenalah  sabar maybe apa yang korang lihat kelebihan dia hari ni mungkin sementara je ,takpun juga mungkin kelebihan dia boleh membantu..percaya and yakin mungkin sebab apa, benda tu terjadi and korang mesti percaya pada takdir terima je segala-galanya dengan tenang .. mungkin one day korang akan rasa apa kejayaan yang dia rasa..


orang selalu cakap hidup macam roda sekejap je kat atas nanti turun ke bawah jugak and kata -kata aku pulak kalau  rasa nak happy je memanjang tak de masalah susah jugak nanti kehidupan yang kita tempuhi tak akan memberi sebarang pengalaman yang bermakna yang boleh mengajar diri supaya jadi seorang yang tabah ..betul tak dah rasa macam penceramah tak berbayar pulak..


ok,chaiyok!!!